Ferrero roche sladoled in tortica ROKMAR

Najbolj priljubljeni okusi sladoledov, tortic in palačink za oktober 2025

Jesen je čas toplih barv, udobja in razvajanja s sladkimi dobrotami. V oktobru 2025 se okusi sladoledov, tortic in palačink obračajo k bogatim, aromatičnim sestavinam, ki odražajo sezonsko razpoloženje. V tem članku razkrivamo, kateri okusi so trenutno najbolj priljubljeni, kje po svetu še vedno uživajo v sladoledu jeseni, in kaj nas čaka v sladkih trendih prihodnosti.

Najbolj priljubljeni okusi sladoledov v oktobru 2025

Čeprav sladoled povezujemo s poletjem, se njegova priljubljenost jeseni ne zmanjšuje. Sladoledarne po svetu ponujajo sezonske okuse, ki navdušujejo s toplino in kompleksnostjo:

  • Dubajska čokolada – bogata, kremasta in eksotična, trenutno najbolj prodajan okus v Sloveniji.
  • Karamela s soljo – slano-sladka kombinacija, ki je pravi jesenski hit.
  • Cheesecake s slivovim prelivom – novost, ki združuje kremasto teksturo in sadno svežino.
  • Pistacija – ostaja med najbolj priljubljenimi okusi, tudi v hladnejših mesecih.
  • Orientalski okusi – baklava, mlečni riž in viski sladoled so v vzponu.

Jesenske tortice – okusi, ki grejejo

Torte v oktobru sledijo podobnim trendom kot sladoledi, z dodatkom toplih začimb in sezonskega sadja:

  • Bučna torta s cimetom – kraljica jeseni, ki združuje sladkost in začimbno toplino.
  • Jabolčna pita s karamelo – klasična kombinacija, ki nikoli ne razočara.
  • Čokoladna torta z orehi – bogata, polna teksture in idealna za hladne večere.
  • Slivova torta s skuto – sveža in kremasta izbira za ljubitelje sadnih sladic.
  • Tortice s figo

Palačinke za jesenske dni

Palačinke so vsestranska sladica, ki se jeseni preoblikuje v pravo razvajanje:

  • Palačinke z bučnim pirejem in javorjevim sirupom
  • Palačinke z nadevom iz jabolk in rozin, posute s cimetom
  • Čokoladne palačinke z lešnikovim namazom in orehi
  • Veganske palačinke z mandljevim mlekom in kokosovim jogurtom

Kje po svetu najraje jejo sladoled jeseni?

Presenetljivo je, da se sladoled jeseni uživa v številnih državah:

  • Italija (gelato) – sladoled ostaja priljubljen vse leto, z jesenskimi okusi kot so kostanj in tiramisu.
  • ZAE (Dubaj) – orientalski okusi, kot je dubajska čokolada, so v porastu.
  • ZDA – sladoled z okusom bučne pite in jabolčnega cimeta je jesenska klasika.
  • Japonska – mochi sladoledi z jesenskimi okusi, kot so sladki krompir in zeleni čaj.

Prihajajoči trendi v svetu sladic

Sladki trendi za konec 2025 in začetek 2026 nakazujejo premik k bolj eksotičnim, zdravim in trajnostnim izbiram:

  • Veganski in brezlaktozni sladoledi – kokos, mandelj, ovseno mleko.
  • Sladoledi z alkoholnimi dodatki – viski, irski liker, rum.
  • Sadni okusi brez dodanega sladkorja – izdelani iz 100 % sadja.
  • Globalne fuzije – kombinacije lokalnih sestavin z mednarodnimi vplivi (npr. mango sticky rice sladoled, churros palačinke).

Košarica
Scroll to Top