Jesen je čas toplih barv, udobja in razvajanja s sladkimi dobrotami. V oktobru 2025 se okusi sladoledov, tortic in palačink obračajo k bogatim, aromatičnim sestavinam, ki odražajo sezonsko razpoloženje. V tem članku razkrivamo, kateri okusi so trenutno najbolj priljubljeni, kje po svetu še vedno uživajo v sladoledu jeseni, in kaj nas čaka v sladkih trendih prihodnosti.
Najbolj priljubljeni okusi sladoledov v oktobru 2025
Čeprav sladoled povezujemo s poletjem, se njegova priljubljenost jeseni ne zmanjšuje. Sladoledarne po svetu ponujajo sezonske okuse, ki navdušujejo s toplino in kompleksnostjo:
- Dubajska čokolada – bogata, kremasta in eksotična, trenutno najbolj prodajan okus v Sloveniji.
- Karamela s soljo – slano-sladka kombinacija, ki je pravi jesenski hit.
- Cheesecake s slivovim prelivom – novost, ki združuje kremasto teksturo in sadno svežino.
- Pistacija – ostaja med najbolj priljubljenimi okusi, tudi v hladnejših mesecih.
- Orientalski okusi – baklava, mlečni riž in viski sladoled so v vzponu.
Jesenske tortice – okusi, ki grejejo
Torte v oktobru sledijo podobnim trendom kot sladoledi, z dodatkom toplih začimb in sezonskega sadja:
- Bučna torta s cimetom – kraljica jeseni, ki združuje sladkost in začimbno toplino.
- Jabolčna pita s karamelo – klasična kombinacija, ki nikoli ne razočara.
- Čokoladna torta z orehi – bogata, polna teksture in idealna za hladne večere.
- Slivova torta s skuto – sveža in kremasta izbira za ljubitelje sadnih sladic.
- Tortice s figo
Palačinke za jesenske dni
Palačinke so vsestranska sladica, ki se jeseni preoblikuje v pravo razvajanje:
- Palačinke z bučnim pirejem in javorjevim sirupom
- Palačinke z nadevom iz jabolk in rozin, posute s cimetom
- Čokoladne palačinke z lešnikovim namazom in orehi
- Veganske palačinke z mandljevim mlekom in kokosovim jogurtom
Kje po svetu najraje jejo sladoled jeseni?
Presenetljivo je, da se sladoled jeseni uživa v številnih državah:
- Italija (gelato) – sladoled ostaja priljubljen vse leto, z jesenskimi okusi kot so kostanj in tiramisu.
- ZAE (Dubaj) – orientalski okusi, kot je dubajska čokolada, so v porastu.
- ZDA – sladoled z okusom bučne pite in jabolčnega cimeta je jesenska klasika.
- Japonska – mochi sladoledi z jesenskimi okusi, kot so sladki krompir in zeleni čaj.
Prihajajoči trendi v svetu sladic
Sladki trendi za konec 2025 in začetek 2026 nakazujejo premik k bolj eksotičnim, zdravim in trajnostnim izbiram:
- Veganski in brezlaktozni sladoledi – kokos, mandelj, ovseno mleko.
- Sladoledi z alkoholnimi dodatki – viski, irski liker, rum.
- Sadni okusi brez dodanega sladkorja – izdelani iz 100 % sadja.
- Globalne fuzije – kombinacije lokalnih sestavin z mednarodnimi vplivi (npr. mango sticky rice sladoled, churros palačinke).