Rokmar izdelki z medom

Svetovni dan čebel in sladke mojstrovine z Rokmarjevim dekorjem med

Svetovni dan čebel, ki ga obeležujemo 20. maja, je priložnost, da se zavemo pomena teh marljivih opraševalcev in njihovega dragocenega darila – medu. Med ni le naravno sladilo, temveč tudi zakladnica hranilnih snovi, ki ga lahko uporabimo v številnih kulinaričnih mojstrovinah.

Med v sladoledu in sladicah

Med je odličen dodatek k sladicam, saj ne le sladi, temveč tudi poudari okuse in izboljša teksturo. Pri pripravi sladoleda lahko med nadomesti sladkor, kar pripomore k bolj kremasti strukturi in naravni sladkosti. Nekaj idej:

  • Medeni sladoled z orehi in cimetom
  • Jogurtov sladoled z medom in borovnicami
  • Sladoled iz pečenih jabolk z medom in vanilijo

Pri sladicah med odlično dopolnjuje različne sestavine:

  • Medene torte s kremnim polnilom
  • Palačinke z medom in oreščki
  • Pecivo z medom in limono za osvežujoč okus

Najbolj okusne kombinacije z medom

Med se odlično ujema z različnimi živili, ki poudarijo njegovo naravno sladkost:

  • Med in oreščki – mandlji, orehi, lešniki
  • Med in sadje – jabolka, hruške, citrusi
  • Med in sir – kozji sir, gorgonzola, brie
  • Med in začimbe – cimet, ingver, kardamom

Države z največjimi zalogami medu

Največji svetovni proizvajalki medu so:

  • Kitajska – največja pridelovalka medu na svetu
  • Argentina – pomembna izvoznica kakovostnega medu
  • Turčija – znana po bogati tradiciji čebelarstva
  • Evropska unija – pomemben delež proizvodnje prihaja iz držav, kot so Madžarska, Nemčija in Španija

Med je več kot le sladilo – je naravni zaklad, ki ga lahko uporabimo v številnih kulinaričnih mojstrovinah. Naj bo svetovni dan čebel priložnost, da cenimo delo čebel in uživamo v sladkih dobrotah, ki jih omogočajo!

Košarica
Scroll to Top