Svetovni dan čebel, ki ga obeležujemo 20. maja, je priložnost, da se zavemo pomena teh marljivih opraševalcev in njihovega dragocenega darila – medu. Med ni le naravno sladilo, temveč tudi zakladnica hranilnih snovi, ki ga lahko uporabimo v številnih kulinaričnih mojstrovinah.

Med v sladoledu in sladicah
Med je odličen dodatek k sladicam, saj ne le sladi, temveč tudi poudari okuse in izboljša teksturo. Pri pripravi sladoleda lahko med nadomesti sladkor, kar pripomore k bolj kremasti strukturi in naravni sladkosti. Nekaj idej:
- Medeni sladoled z orehi in cimetom
- Jogurtov sladoled z medom in borovnicami
- Sladoled iz pečenih jabolk z medom in vanilijo
Pri sladicah med odlično dopolnjuje različne sestavine:
- Medene torte s kremnim polnilom
- Palačinke z medom in oreščki
- Pecivo z medom in limono za osvežujoč okus
Najbolj okusne kombinacije z medom
Med se odlično ujema z različnimi živili, ki poudarijo njegovo naravno sladkost:
- Med in oreščki – mandlji, orehi, lešniki
- Med in sadje – jabolka, hruške, citrusi
- Med in sir – kozji sir, gorgonzola, brie
- Med in začimbe – cimet, ingver, kardamom
Države z največjimi zalogami medu
Največji svetovni proizvajalki medu so:
- Kitajska – največja pridelovalka medu na svetu
- Argentina – pomembna izvoznica kakovostnega medu
- Turčija – znana po bogati tradiciji čebelarstva
- Evropska unija – pomemben delež proizvodnje prihaja iz držav, kot so Madžarska, Nemčija in Španija
Med je več kot le sladilo – je naravni zaklad, ki ga lahko uporabimo v številnih kulinaričnih mojstrovinah. Naj bo svetovni dan čebel priložnost, da cenimo delo čebel in uživamo v sladkih dobrotah, ki jih omogočajo!