vaflji rokmar

Vaflji – sladka klasika, ki gre z roko v roki z jesenjo in zimo

Vaflji so več kot le sladica – so simbol udobja, topline in razvajanja. Njihova priljubljenost se v hladnejših mesecih še poveča, saj ponujajo neskončne možnosti za kombinacije okusov, prelivov in dodatkov.

Kje jih najraje jejo?

  • Belgija je domovina vafljev, kjer so Liège in Brussels vaflji nepogrešljiv del kulinarične tradicije.
  • V ZDA so vaflji priljubljeni za zajtrk, pogosto postreženi z maslom, javorovim sirupom in celo ocvrtim piščancem.
  • V Sloveniji se njihova priljubljenost hitro širi – domači vaflji so mehki, hrustljavi in enostavni za pripravo.

Trendni okusi za jesen/zimo 2025

Letos so v ospredju sezonski okusi, ki vafljem dodajo toplino in aromatičnost:

  • Vaflji z bučo – recept slavne kuharice Marthe Stewart vključuje bučni pire, javorov sirup in bučna semena.
  • Začimbni vaflji – s cimetom, muškatnim oreščkom in klinčki, ki pričarajo praznično vzdušje.
  • Vaflji z mlačenico – za dodatno mehkobo in sočnost, pogosto postreženi s svežim sadjem.
  • Belgijski vaflji – narejeni po tradicionalni metodi z rastlinsko maščobo in halal certifikatom, idealni za hitro peko doma.

Znane osebnosti, ki obožujejo vaflje

  • Martha Stewart, ameriška kulinarična ikona, je znana po svojem receptu za vaflje z bučo, ki je postal hit med ljubitelji jesenskih okusov.
  • Chrissy Teigen, manekenka in avtorica kuharskih knjig, pogosto deli svoje recepte za vaflje na družbenih omrežjih.
  • Barack Obama je med predsedniško kampanjo večkrat obiskal lokalne zajtrkovalnice, kjer so mu postregli z vaflji – postal je neuradni ambasador zajtrkov z vaflji.
Košarica
Scroll to Top