Poletje 2025 je v polnem razmahu, sladoledarne pa beležijo rekorde obiska. A kateri okusi letos kraljujejo v kepicah po svetu? Od klasičnih favoritov do eksotičnih novosti – tukaj je pregled najbolj priljubljenih sladolednih okusov tega julija.
1. Vanilija – brezčasna klasika
Vanilija ostaja najbolj priljubljen okus sladoleda na svetu. Zakaj?
- Nežna, vsestranska aroma
- Odlična osnova za kombinacije (npr. z jagodami, čokolado ali espresso)
- Pomirjujoč in nostalgičen učinek
2. Čokolada – razkošje v vsaki žlički
Bogata, temna in intenzivna čokolada je nepogrešljiva izbira za čokoholike. Letos so priljubljene različice z:
- Koščki brownija
- Pomarančo ali meto
- Vegansko temno čokolado
3. Jagoda – poletna svežina
Jagodni sladoled je poln poletja – svež, sladek in rožnat. V boljših različicah vsebuje:
- Prave koščke jagod
- Cheesecake osnovo za dodatno kremnost
4. Pistacija – elegantna izbira
Pistacijev sladoled je znak vrhunske sladoledarne. Letos je priljubljen:
- V kombinaciji z jagodami (Montebello kreacija)
- Kot del gurmanskih sladolednih kup
5. Piškotek (cookie) – zabavna tekstura
Sladoled s piškoti ali cookie dough je priljubljen med mlajšimi generacijami. Ponuja:
- Hrustljave koščke
- Vanilijevo osnovo z nostalgičnim pridihom
6. Slana karamela – kontrast, ki navdušuje
Slana karamela združuje sladkost in ščepec morske soli. Letos je na voljo v:
- Intenzivnih različicah z dodatkom oreščkov
- Francoski crème glace verziji
7. Mango – tropski hit
Mangov sladoled je izjemno sočen in aromatičen. Pogosto se pojavlja v:
- Kombinaciji z marakujo ali kokosom
- Veganskih različicah iz rastlinskih baz
8. Borovnica – sadna alternativa
Borovničev sladoled je nekoliko bolj kislast kot jagoda, a prav zato še bolj osvežilen. Pogosto vsebuje:
- Pravo jagodičevje
- Jogurtovo osnovo za lažjo teksturo
9. Veganski okusi – rastlinska revolucija
Veganski sladoledi so letos v vzponu. Najbolj priljubljeni:
- Kokosov, mandljev in ovseni sladoled
- Eksotične kombinacije, kot so limonina bazilika ali jogurt-borovnica
10. Gurmanske kreacije – za sladokusce
Sladoledni mojstri, kot Pierre Hermé, letos navdušujejo z:
- Ispahan (vrtnica, malina, liči)
- Chloé (čokolada in malina)
- Montebello (pistacija in jagoda)