Close Up Photo of a Dessert

Zgodovina palačink

Palačinke so ena najstarejših oblik pečenega kruha na svetu. Njihova zgodovina sega tisoče let nazaj.

Pradavna doba

Prvi zapisi o palačinkah segajo v prazgodovino, ko so naši predniki mešali moko z vodo in pekli na vročih kamnih. Prvi dokazi o palačinkah so bili najdeni v grobnicah starodavnih Egipčanov.

Rimski čas

V rimskem času so bile palačinke znane kot Alita Dolcia (sladka stvar) in so bile narejene iz mleka, moke, jajc in začimb. Rimljani so jih pogosto postregli na festivalih in praznovanjih.

Srednji vek

V srednjem veku so se palačinke razširile po Evropi. V Franciji so bile znane kot crepes, v Nemčiji kot Pfannkuchen in v Angliji kot pancakes. Palačinke so bile pogosto postrežene na Pustni torek, dan pred začetkom posta za veliko noč.

Moderni čas

Danes so palačinke priljubljena jed po vsem svetu. Vsaka država ima svojo različico, od ruskih blinov do ameriških flapjacks. Palačinke so postale simbol skupnosti in praznovanja, pogosto postrežene na družinskih zajtrkih in prazničnih obrokih.

Palačinke so preprosta, a vsestranska jed, ki je zdržala preizkušnjo časa. Njihova zgodovina je tako bogata in raznolika kot okusi, ki jih ponujajo.

Palačinke po svetu

Poglejmo, kako se palačinke pripravljajo in uživajo v različnih delih sveta.

Francija

V Franciji so palačinke znane kot crepes. So zelo tanke in se pogosto postrežejo z različnimi nadevi, kot so čokolada, marmelada ali sir. Crepes so priljubljena ulična hrana, zlasti v Bretanji, kjer izvirajo.

Rusija

V Rusiji so palačinke znane kot blini. So debelejše in pogosto postrežejo z ikrami ali smetano. Blini so tradicionalna jed med praznovanjem Maslenice, tedna pred pravoslavnim postom.

ZDA

V ZDA so palačinke znane kot pancakes ali flapjacks. So debele in puhaste ter se običajno postrežejo z javorjevim sirupom in maslom. Ameriške palačinke so priljubljen zajtrk.

Kitajska

Na Kitajskem so palačinke znane kot jianbing. So tanke in hrustljave ter se običajno postrežejo z omako hoisin, zelenjavo in ocvrtim kruhom. Jianbing je priljubljena ulična hrana, zlasti za zajtrk.

Mehika

V Mehiki so palačinke znane kot tortillas. So tanke in se običajno uporabljajo kot osnova za različne jedi, kot so tacos, burritos in enchiladas.

Palačinke so resnično globalna jed, ki se prilagaja in spreminja glede na lokalne okuse in tradicije. Ne glede na to, kje ste na svetu, je verjetno, da boste našli različico te priljubljene jedi.

Palačinke v kulturi in tradiciji

Palačinke niso samo priljubljena jed, ampak imajo tudi pomembno vlogo v številnih kulturah in tradicijah.

Pustni torek

V mnogih državah, vključno z Anglijo, Francijo in Rusijo, se palačinke pogosto postrežejo na Pustni torek (ali Mardi Gras v Franciji), ki je dan pred začetkom posta za veliko noč. Ta dan se pogosto imenuje tudi Pancake Day.

Maslenica

V Rusiji je cel teden, znan kot Maslenica, posvečen praznovanju palačink. To je praznik, ki se praznuje pred pravoslavnim postom, palačinke pa simbolizirajo sonce, ki označuje prihod pomladi.

Chandeleur

V Franciji se 2. februarja praznuje praznik, znan kot Chandeleur ali Dan sveč, kjer je tradicija pečenja palačink. Verjame se, da bo peka palačink prinesla srečo za prihajajoče leto.

Nacionalni dan palačink

V ZDA in drugih državah se praznuje Nacionalni dan palačink. To je dan, ko se ljudje po vsej državi zberejo, da bi pekli in jedli palačinke.

Palačinke so torej več kot le okusna jed. So simbol skupnosti, praznovanja in tradicije. Ne glede na to, kje ste na svetu, je verjetno, da boste našli nekaj posebnega o palačinkah, ki je edinstveno za vašo kulturo.

Najboljše palačinke

Najboljše palačinke najdeš pri Rokmarju, da boš lahko noro užival v teh zgodovinskih poslasticah. Celoten seznam receptov za palačinke najdeš na spletni strani Rokmarja, slediš pa lahko tudi njihovemu Facebook profilu. Uživaj in slasten tek!

Košarica