Kozarec granite z žličko poleg njega

Ste oboževalec granite? Preverite, kako dobro poznate njeno zgodovino!

Vroči poletni večeri so kot nalašč za sladkanje z ledeno pijačo najrazličnejših barv. Granita v svojo barvitostjo polepša še tako siv dan, njena sestava pa je tista, ki zagotovi potrebno osvežitev v poletni vročini. Ta sladka pijača postaja vse bolj priljubljena tudi pri nas in naših sosedih, kjer jo lahko srečate na vsakem koraku.

Granita (v italijanščini tudi granita siciliana) je napol zamrznjena pijača iz sladkorja, vode in različnih arom. Izvira iz Sicilije, v različnih oblikah pa je na voljo po vsej Italiji in drugod po svetu. Sorodna je sorbetu in italijanskemu ledu, vendar ima v večjem delu Sicilije bolj gladko, kristalno teksturo.

Tekstura granite se razlikuje od mesta do mesta. Na zahodni obali Italije in v Palermu je najbolj kockasta, na vzhodu naše sosede pa je skoraj tako gladka kot sorbet. To je v veliki meri posledica različnih tehnik zamrzovanja: bolj gladke vrste se proizvajajo v stroju za sladoled, medtem ko se bolj grobe vrste zamrznejo le z občasnim mešanjem, nato pa se strgajo, da nastanejo ločeni kristali.

Običajne in tradicionalne aromatične sestavine so limonin sok, pomaranče, jasmin, kava, mandlji, meta ter v sezoni gozdne jagode in črne murve. Čokoladne granite imajo tradicijo v mestu Catania, na voljo pa so tudi v drugih delih Sicilije. Nianse sicilijanskih sestavin so pomembne za okus končne granite: sicilijanske limone so manj kisle, bolj cvetlične sorte, podobne Meyerjevim limonam, medtem ko uporabljeni mandlji vsebujejo določeno število grenkih mandljev, ki so ključni za značilen okus mandljev. Druga priljubljena aroma, ki se uporablja v graniti, je pistacija, prav tako kmetijski proizvod Sicilije.

Ta priljubljena na pol ledena pijača je še kako osvežujoč napitek v vročih poletnih mesecih tudi pri nas. V naši ponudbi imamo šest različnih okusov granite: jabolko, jagoda, limona, menta, neutral in pomarančo. Za priprav poleg baze potrebujete le še vodo in sladkor.

Košarica
Scroll to Top